Padis

Padis

Things to do - general

Zona turistica Padis se află în ramura nordică a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situată în sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granita cu judetele Cluj si Alba. Din zona turistica Padis fac parte urmatoarele :

 • Bazinul închis Padis – Cetatile Ponorului
 • Cheile Somesului Cald – Poiana Vărăsoaia
 • Poiana Cuciulata
 • Cheile Galbenei – Poiana Florilor
 • Obârsia Văii Boga.

Acces:

Pentru a ajunge la Padis aveti cel putin 3 variante:

 • de pe comunicatia Oradea- Deva E79, in Sudrigiu virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa acesta virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat inca 6 km pana aproape de Cabana Scarita, unde virati stanga si va continuati deplasarea 2 sau 5 km.
 • de pe comunicatia Oradea- Cluj Napoca E60, in Huedin virati catre Rachitele. mergeti pe ruta Rachitele, Ic Ponor, Platoul Padis. Pentru a ajunge la locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.Cantonul silvic Scarita. Dupa acesta virati la stanga (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai virati o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la Padis;
 •  pentru cei vare vin de la Cluj si nu vor sa strabata drumul dintre Rachitele si Platoul Padis, care este greu accesibil cu un autoturism, va recomandam urmatoarea varianta: Va deplasati spre Oradea pana in Borod, unde virati stanga catre Bratca-Rosia-Beius. In Beius, in centrul orasului virati stanga catre Deva si va deplasati pe comunicatia Oradea- Deva E79, pana in Sudrigiu unde virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.
 • pentru cei care vin cu mijloacele de transport in comun, cea mai buna varianta este sa vina cu autobuzul pana in Vartop-Arieseni si de aici pe marcajul turistic banda rosie pana la Padis.

Drumul Judetean 763:

Zona turistica Padis este străbătută de drumul DJ 763 Sudrigiu – Huedin care trece prin Boga – Pietroasa – Padis – Rachitele – Ic Ponor  cu o lungime totală de 53 km, din care:

 • Rachitele – Ic Ponor 21 km – drum asfaltat
 • Ic Ponor – Padis 5 km – drum forestier nereparat de vreo cateva zeci de ani
 • Padis – Boga – Pietroasa 26 km – asfaltat

Drumul se poate parcurge cu autoturismul, dar are câteva portiuni scurte in zona Ic Ponor – Padis unde trebuie înaintat cu grijă, din cauza gropilor si a santurilor facute de apapente drum. Daca nu trebuie neaparat, este de preferat sa urcati dinpre Pietroasa.

Ramificatiile DJ 763 permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona:

 • Cheile Somesului Cald 9 km;
 • Poiana Vărăsoaia si Cetatea Radesei 4 km;
 • Cantonul Silvic Padis 1 km;
 • Cantonul Silvic Ponor si Cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetătilor, Valea Seacă si Izbucul Ursului 5 km;
 • Cheile Galbenei si Poiana Florilor 10 km;
 • Valea si Statiunea Boga 3 km.
Natura si sport

Padisul este ca un parc de distractii natural :), paradisul iubitorilor de munte, speologilor, dependentilor de adrenalina. Cele mai frumoase trasee si obiective sunt:

1. Circuitul Cheile Galbenei in care puteti vedea: Pestera Ghetarul Focul Viu - in plina vara coborand spre pestera iei hainute de iarna pe tine, in pestera fiind 0 grade constant pe parcursul intregului an. In pestera se afla un ghetar, are forma unui munte deasupra caruia este un horn prin care intra lumina, La amiaza soarele bate pe ghetar luminandu-l, de aici si denumirea de Focul Viu. Nu foarte departe de Focul Viu se afla punctele de belvedere Pietrele Galbenei care iti deschide un peisaj superb.
Pe acelasi circuit se ajunge la Cheile Galbenei, chei foarte salbatice, spectaculoase cu parcurgere pe lanturi fixate in stanca; la capatul cheilor se afla frumoasa cascada Evantai, bineinteles in forma de evantai. Dupa cascada se merge spre izbucul Galbenei iar mai tarziu se ajunge la Avenul Bortig. Avenul are o lungime de cca.150 m si o adancime de 54 m.
Dimensiunea deschiderii are un diametru de 35 m iar volumul de gheata de la fundul avenului este estimat la 30.000 mc, situandu-l pe al doilea loc din tara, dupa Ghetarul Scarisoara. Foarte impresionant sa fii la marginea lui si sa privesti in jos...

2. Circuitul Cetatile Ponorului; cand ajungi aici ai impresia ca esti intr-o poveste si te astepti sa zboare zmei deasupra ta, pe langa impozantii pereti de peste 200 m care strajuiesc intrarea in pestera Cetatile Ponorului,Pestera se poate strabate complet, intrand pe portalul mare de 74 m (cel mai mare din Romania), si iesind pe portalul mic sau invers. Parcurgerea pesterii este o adevarata aventura, in prima parte (intrand pe portalul mic)este relativ usor (depinde si cata apa este in pestera), trebuie sa fii doar atent sa nu calci in apa daca nu vrei sa te uzi. La mijlocul pesterii ai putea crede ca esti izbavit pentru ca vezi lumina :). Lumina intra printr-un horn si creaza o atmostfera de poveste si puritate de nedescris. In acea lumina vezi bolovani imensi si cascade de apa care cad peste ei.
Urmatoarea parte este un pic mai tehnica, inaintarea fiind mai dificila din cauza apei mari si a bolovanilor imensi, iti trebuie un pic de strategie pentru a iesi uscat de acolo, dar o poate face oricine. Merita din plin toata experienta si frumusetea acestui loc unic.

3. Lumea pierduta este un traseu in care se pot vizita mai multe avenuri printre care: Avenul Gemanata(diametru de 20 m şi o adâncime de 100 m, care începe cu o verticală de 40 m), Avenul Negru (adancime 90m), Avenul Pionerilor.
4. Circuitul Somesului Cald cu obiectivele: Cetatile Radesei, pestera care are 4 hornuri, 240 de parcurgere in subteran; Pestera Cuptorului, Pestera Honu, Cascada Moloh
5. Circuitul Groapa de Barsa cu obiectivele: pestera Neagra, Taul Negru, Pestera Ghetarul de la Barsa, Pestera Zapodie

Hostel Cristian

Hostel Cristian

Ic Ponor, 200000 Padiş, România, Padis
Hostelul Cristian din Ic Ponor este înconjurat de păduri și se află în parcul natural Apuseni. Propr Mai multe

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Unfortunately there are no cruise offers at this location at the moment.